PENTTILÄ GARDENS VAKANTIEHUIS

twee huisjes te huur bij het Synsiö Meer

NATURISME IN FINLAND

klik de foto's voor volgende pagina


Aangezien wij slechts twee vakantiehuisjes hebben, en ze zelden beide tegelijkertijd verhuurd zijn, is het goed mogelijk om naturisten te ontvangen. De meeste gasten zijn geen naturist, alhoewel iedereen die naar de sauna gaat, en gaat zwemmen, er wel veel van weg heeft, daar bij ons afgelegen meer. Wij houden er rekening mee dat gekleedde gasten en naturistische gasten nooit tegelijkertijd hier hun vakantie doorbrengen.

naturistisch luieren in Finland - naturisme recreatie
Hier achter ons huis op de heuvel ontvangen mijn vrouw en ik onze dagelijkse vitamine-D. Achter de bomen rechts is het blauwe huis.

lees een artikel over onze plek uit "UIT!" van de NFN (Naturisten Federatie Nederland)

Er zijn in Finland weinig plekken voor naturisten wanneer men ze op het internet zoekt. Er zijn slechts twee of drie officiele naaktstranden. Nederlanders zouden kunnen denken dat men in Finland een beetje preuts is. Want als je bij vrienden op bezoek gaat, en dikwijls dan de sauna gereed gemaakt is, gaan de vrouwen en de mannen apart naar de sauna. Maar tegelijkertijd denken veel Nederlanders dat het, vooral in Finland, in de sauna vanzelfsprekend is om gemengd naakt te zijn. Niets is minder waar; mensen in Finland hebben er geen enkel probleem mee dat men aan de overkant (van het meer) de buren naakt ziet zwemmen - want een sauna is een deel van het leven, en zwemmen hoort daarbij - en binnen het gezin is naakt-zijn geen enkel probleem. Het wordt dan wel eens van buitenlanders vrijpostig gevonden dat zij bij parkeer- of picnic plaatsen, langs de wegen, soms naakt het meer in duiken. Maar, aan de andere kant, zijn er heel veel stille gebieden in Finland waar men zonder probleem het textiel opzij kan leggen.

Onze plek is er zo een; wij zijn aan drie kanten omgeven door wijdse bossen en aan de zuid-west zijde is er het verlaten Synsiö Meer

naturistisch zwemmen in Finland - naturisme recreatie
Zwemmen bij de sauna in het Synsiö Meer.

De Naturisenclub van Finland noemt Pihlajasaari - een strand op een eiland - bij Helsinki, het Yyteri naturistenstrand in Pori, het onofficiele Ruissalo eiland bij Turku en Sauna-world in the Katinkulta spa, in Vuokatti bij Kajaani als enige plekken waar men in finland als naturist terecht kan. Dat is dan alles wat men kan vinden.

En toch zwemmen de meeste Finnen naakt - bij hun eigen sauna. Onze gasten doen dat ook. Dat kan omdat er geen buren zijn en wij zelf storen onze gasten niet wanneer zij bij het meer zijn. Ons huis staat immers een paar honderd meter van het water. Aangezien wij hier maar twee vakantiehuizen hebben kunnen wij rekening houden met de wensen van naturisten. Zo ik al zei: er zijn totaal geen buren - de eerste woont op anderhalve kilometer afstand - door bos van ons gescheiden.

Dus wij hebben geen behoefte aan rieten matten om ons gebied, waardoor wij ons in Kassel als wezens in een dierentuin voelden; en bij Bamberg begluurd werden door heren met verrekijkers, die op een iets hoger heuveltje achter een struik zelf te kijk stonden.

Naturistencamping

In Finland zijn er voorzover wij weten geen naturistencampings. Ook hebben wij geen officiële camping, alhoewel het desgewenst goed mogelijk is om een tent neer te zetten, en naturistisch te camperen. Als dat de wenst is, neem dan met ons contact op om te zien of het op dat moment mogelijk is.

meer over onze mogelijkheden voor wat betreft onze naturisme
en onder de link zwemmen zijn foto's te zien van de sauna aan het water

E-mailt u ons uw vragen naar info@penttila-gardens.com

© 2004 Penttilä Gardens
Site design by DutchDeltaDesign in cooperation with Lucien den Arend
also visit sites about sculptors and painters
sculptor Lucien den Arend  sculpture
St Ives Net / Selected Art
ArtRadius
AllaprimA
14square